logo_vrijeacademie
   
 

THIJLBERT MANCHE

Geboren in Nijmegen en opgegroeid in Arnhem. Al jong hielp ik mijn vader, beeldhouwer August Manche, in zijn werkplaats met klusjes doen, zoals vroeger gewoon was. thijlbertmancheZelf heb ik in Hoehr Grenzhausen (B.R.D.) van 1971-1974 een keramiek opleiding gevolgd. Sindsdien ben ik op verschillende wijze met het keramische vak bezig.
Het vervaardigen van eigen werk. Ruim 10 jaar was ik werkzaam als modelleur. Hierbij maakte ik een basismodel tot en met productie mallen voor een  keramiekwerkplaats in Het Dorp bij Arnhem. Reeds vanaf mijn opleiding geef ik ook cursussen  in Arnhem, Nijmegen en Wageningen.  Als gastdocent gaf ik de laatste 12 jaar in Oostenrijk in de zomer raku en pitfire workshops.

 

 

Keramiek cursus – handvormen en pottendraaien

Deze cursus is voor beginners en gevorderden. Als beeldend materiaal is klei ideaal. Je kan er een vaas mee maken, een dierplastiek en even goed je emoties mee uitbeelden of je kunt  klei als materiaal laten zien, maar ook glazuren of het oppervlak beschilderen.
Deze veelzijdigheid zal ook in de cursus tot uiting komen. Bij verschillende beginnende cursisten behandelen we verschillende verschillende technische mogelijkheden van keramiek.
Bij keramiek is het bakproces heel belangrijk en het is steeds weer spannend of het werkstuk zo uit de oven komt zoals  men het zich had voorgesteld.

Indien je  al langer met klei gewerkt hebt, stel je vanzelf hogere eisen aan jezelf. Je ontdekt steeds nieuwe mogelijkheden. Een idee omzetten in klei blijft een uitdaging. Het geeft elke keer wel weer een technisch probleempje. thijlbertmancheOok de afwerking met glazuur blijft spannend. Je merkt al gauw hoe meer je leert over kleien, hoe meer mogelijkheden je ziet. Indien je zelf of samen een thema kiest en uitdiept zal je zien dat je fantasie geprikkeld wordt.
Gesprekken  met de docent en met mede cursisten helpen je eigen werkstuk kritisch te bekijken. Door de individuele begeleiding is er ruimte om jezelf verder te ontwikkelen in het keramische vak.
Bij deze cursus is het ook mogelijk om  te werken met porselein en je kunt gipsvormen  leren maken.

Cursus porselein voor beginners en gevorderden

Het maken van porseleinen sieraden is een interessante uitdaging! Het materiaal is sterk, dun te verwerken en prettig om te dragen. In combinatie met metaal ziet het er prachtig uit en het is goed te combineren. In deze special maak je elementen van porselein, die je later kunt verwerken tot een draagbaar sieraad. We werken met wit en gekleurd porselein, wat extra ontwerp mogelijkheden biedt.
De cursus is geschikt voor iedereen die graag eens met porselein wil werken. Je hebt geen ervaring met porselein of klei nodig, De cursus is vooral ook interessant voor edelsmeders die porseleinen elementen willen verwerken in hun sieraden.

 

Werk van cursiste Cocky van Deventer
Mia Peters: porseleinen halssieraad

Thijlbert_Manche_Cockyvandeventer thijlber_manche_cockyvandeventer thijlbert_manche_mia_peters

 

< terug naar cursus