logo_vrijeacademie
   
 

GRAFIEK EN IDEE-ONTWIKKELING

Docent Monique van Haasteren

 

Cursussen en workshops: Etsen, Monotype, Linosnede, Plantendruk en Ideenoterend tekenen
Plaats: Overasselt

Een ets maken is iets bijzonders. Het begint met een ontwerp, een tekening die je zelf maakt, al dan niet geïnspireerd door voorbeelden. Vervolgens breng je dit ontwerp over op een etsplaat die je gaat bewerken. Deze plaat ga je in-inkten en afdrukken. Echt spannend wordt het als je aan de grote drukpers staat; het mooiste moment is wanneer je je prent voor het eerst onder de pers vandaan ziet komen.

Er zijn vele druktechnieken, sommige technischer en bewerkelijker dan andere. Droge naald, aquatint, lijnets, suikerets, vernis mou, meerkleurendruk, monotype, puzzeldruk, linosnede behoren tot de mogelijkheden.
Vaak leveren deze al snel bijzondere resultaten op, ook als je geen of weinig ervaring hebt.
Je hoeft geen Rembrandt te heten om een ets te maken waar je trots op kunt zijn!

In mijn atelier aan huis verzorg ik verschillende cursussen en workshops. Ik werk met kleine groepen, maximaal 7 mensen. Je werkt in een rustige, huiselijke sfeer en krijgt veel aandacht.

Workshops zijn een uitstekende manier om kennis te maken met een techniek, maar ook een leuke manier om weer een dagje met grafiek bezig te zijn wanneer je daar al ervaring mee hebt.
De cursussen zijn bedoeld om je te verdiepen, technisch en inhoudelijk. Zowel beginners als gevorderden kunnen direct aan de slag. Met meer dan 25 jaar leservaring ben je bij mij aan het goede adres!

 

AANBOD WORKSHOPS

Monotype/collage

Monotype is een eenvoudige, snelle en veelzijdige techniek waarbij je geen etspers nodig hebt, dus wanneer je eenmaal weet wat de mogelijkheden zijn, kun je ook thuis zelf aan de slag. Ik leer je verschillende technieken en laat zien hoe je deze kunt combineren met elkaar. We gaan werken met wateroplosbare inkt die snel droogt en gaan een serie afdrukken maken waarvan we een deel tot collage gaan verwerken. Het kleurrijke resultaat is zowel tekenachtig als schilderachtig!

Plantendruk en materiaaldruk

We gaan aan de slag met verse planten en bloemen. Wanneer je deze onder de etspers door haalt, krijg je een afdruk van de sappen die uit de plant komen. Deze afdruk is vaak heel gedetailleerd, zoals een botanische prent.
Sommige afdrukken zullen al ‘af’ zijn, aan andere zal nog iets moeten gebeuren. Wanneer het wenselijk is, voegen we afdrukken van verschillende materialen (touw, kant, behang etc) toe om tot een spannende compositie te komen. Na deze workshop ga je met een serie afdrukken naar huis!

Droge naald

Droge naald is de meest eenvoudige en directe etstechniek, waarbij je binnen één dagdeel al mooie resultaten hebt. We gaan werken met PVC platen die transparant zijn. Dit heeft als voordeel dat je je ontwerp (een meegebrachte tekening of één van de ontwerpen uit voorbeeldboeken) makkelijk kunt overnemen. Je kunt dit veelzijdige materiaal ook in allerlei vormen uitknippen. Je gaat je tekening in de plaat krassen en dan in-inkten in kleuren naar keuze. Je kunt meerder keren afdrukken. Je gaat met een serie verrassende prenten naar huis!

Twee daagse workshop Lijn-ets en aquatint

Tijdens deze workshop werken we op een zinkplaat waar we een waslaag op aanbrengen waar we vervolgens in gaan tekenen. Daarna wordt de plaat in kopersulfaat (een zoutoplossing waar geen schadelijke dampen bij vrijkomen) gebeten. Je tekening komt nu in het zink te staan; dit is diepdruk. We gaan in inkten en afdrukken maken in verschillende kleuren. Dan brengen we een laag spuitlak op de plaat aan, die we een week laten uitharden.
Met behulp van deze laag kun je grotere vlakken laten etsen. Stapsgewijs gaan we de plaat steeds opnieuw afdekken en in het etsbad leggen waardoor je verschillende gradaties krijgt in donker en licht: aquatint.
Tot slot maken we afdrukken van de gemaakte lijnets met aquatint. De resultaten zullen schilderachtig en vaak verbazingwekkend mooi zijn!

 

 

Kijk voor actuele data van de workshops op mijn website: www.moniquegrafiek.nl

 

AANBOD CURSUSSEN

Kennis maken met Grafische technieken voor beginners

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over grafiek. Enige tekenervaring is handig, maar geen absolute noodzaak. De nadruk in de cursus ligt op diepdruk; je maakt kennis met etsen in al z’n aspecten. Je raakt vertrouwd met technieken als droge naald, lijnets, aquatint, kleurets, suikerets, monotype en kleurenlino.
Met deze basis ga je onderzoeken welke techniek je het beste ligt. Je bepaalt zelf de onderwerpen, en ik begeleid je in het komen tot een ontwerp en het maken van de afdrukken. Al na de eerste les ga je met een afdruk naar huis!

Twee wekelijks, zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur.
16 lessen, kosten 275,- inclusief inkten en gereedschappen, exclusief papier en platen.
Deze zijn bij mij te koop of kun je zelf meenemen.
Start: zaterdag 9 september 2017

Grafische technieken voor gevorderden

De gevorderde cursist werkt zelfstandig en wordt aangemoedigd met de gekozen technieken te gaan experimenteren. Bijvoorbeeld door combinaties te maken tussen hoogdruk en diepdruk, of door nieuwe materialen toe te passen. Ik begeleid je in het ontwikkelen van een eigen beeldtaal en om tot mooie afdrukken te komen. Belangrijk vind ik een stuk idee ontwikkeling, en regelmatig hou ik werkbesprekingen waarbij we dieper ingaan op de inhoud van het werk. Eens per jaar stellen we het  in de cursus gemaakte werk ten toon. Soms maken we een gezamenlijk werk waarvan iedereen een afdruk krijgt, of een boekje met etsen.

Wekelijks, woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur.
16 lessen, kosten 275,- euro, inclusief inkten en gereedschappen, exclusief papier en platen.
Start: woensdag 6 september 2017

Cursus Idee-ontwikkeling (Ideenoterend tekenen)

Wanneer je al wat langer bezig bent met tekenen, schilderen of grafiek, beheers je de techniek en heb je een voorkeur ontwikkeld voor een bepaald materiaal, formaat of onderwerp. Dan kan er een moment komen waarop je in herhaling gaat vallen en datgene blijft doen waar je goed in bent.
Sommige mensen vinden het prima zo, anderen raken gefrustreerd omdat ze zich graag verder willen ontwikkelen. Deze cursus is bedoeld voor mensen die toe zijn aan een stuk verdieping.

In deze cursus gaan we terug naar de basis van alle technieken; het noteren van ideeën en het maken van schetsen. Oude onderwerpen worden opnieuw bekeken vanuit een nieuwe invalshoek, om zo tot nieuwe beelden te komen. Vanuit verschillende invalshoeken daag ik je uit om nieuwe onderwerpen te verkennen. Af en toe maken we een uitstapje naar een snelle grafische techniek zoals monotype.
Deze cursus biedt handvatten om stagnatie te doorbreken waardoor je werk aan diepgang zal winnen!

Wekelijks, dinsdagavond 19.30 tot 22.00 uur.
8 lessen, kosten 175,- euro inclusief materialen
Start: dinsdag 5 september 2017

Voor meer informatie:
tel 024-6222570
website www.moniquegrafiek.nl