logo_vrijeacademie
   
 

ULRIKE ROOD

In 1984 ben ik geslaagd voor het vakdiploma goudsmid in Schoonhoven. Het meesterteken om als goudsmid een bedrijf te mogen voeren, verwierf ik een jaar later. Ofschoon mijn roots in Leiden liggen, aarzelde ik niet om te kiezen voor Beuningen toen ik in mijn laatste opleidingsjaar al het aanbod kreeg van een juwelier in Beuningen om als goudsmid bij hem aan het werk te gaan. Na het behalen van mijn vakdiploma ben ik dus direct aan het werk gegaan en nu, ruim 30 jaar later ben ik nog net zo enthousiast als toen.

Meer dan 10 jaar heb ik op verschillende ateliers gewerkt. Reparaties uitvoeren hoorde tot mijn werk. Van ervaren bereidwillige collega’s leerde ik de nodige tricks en trucks voor het repareren van soms wel heel bijzondere sieraden. Die schat aan ervaring nam ik mee toen ik een aantrekkelijke baan aannam bij een sieradengroothandel waar ook geregeld juwelen voor reparatie werden aangeleverd. Maar mijn overstap naar het creatieve werk als goudsmid, heb ik pas echt gemaakt toen ik bij een edelsteengalerie in dienst kwam.  Daar  kon ik mijn ideeën inbrengen voor ontwerpen van nieuwe sieraden voor klanten die edelstenen in hun sieraden verwerkt wilden zien. Hier kwam voor mij het mooiste uit ons vak bij elkaar, sieraden maken uit kostbaar edelmetaal met heel vaak nóg kostbaardere edelstenen. Ervaring op het gebied van stenen zetten, in allerlei variaties, heb ik in de 9 jaar dat ik als enige goudsmid op het atelier werkte, ruimschoots opgedaan. 

Na het sluiten van de edelsteengalerij besloot ik de stap te wagen om een eigen goudsmidbedrijf te beginnen. Vanaf 2007 ben ik als zelfstandig goudsmid gevestigd en werkzaam in mijn eigen atelier in Beuningen, dat ik onder de naam Ulrike Goud & Zilver Atelier voer.
www.goudenzilver.org


edelsmeden_VANLesgeven in edelsmeden is weer een nieuwe uitdaging. Het is ontzettend leuk om cursisten die net zo enthousiast zijn van edelsmeden als ik, van mijn vakkennis en ervaring te laten profiteren.

 


 

 

Cursisten aan het werk

edelsmedenmaandagavond edelsmedenmaandagavond edelsmedenmaandagavond

< terug naar cursus