logo_vrijeacademie
   
 

JEANNE VERBRUGGEN

Mijn specialisme is Zeefdruk en al jaren werk ik voor zeefdrukkerij Kurtface Nijmegen in opdracht van en met kunstenaars, vormgevers en illustratoren. Maar wat de mogelijkheden van de techniek betreft ben ik breed georiënteerd. Combinaties maken met andere disciplines zoals textiele werkvormen en keramiek zie ik als een uitdaging. Ik noem mezelf geen kunstenaar, eerder een grafisch specialist, daarbij ben ik docent Handvaardigheid en Textiele Werkvormen (Gelderse Leergangen) en heb ik een opleiding Grafisch Vormgeven en Lay-out gevolgd (ZAMOC).

Door mijn liefde voor het vak lukt het me mensen te enthousiasmeren. Mijn sterke kanten zijn het voorwaardenscheppend en stimulerend aanwezig zijn. Door improvisatie en zoeken naar oplossingen probeer ik voor mensen drempels weg te nemen. Belangrijk vind ik dat de cursist een eigen stempel drukt op het ontwerp.

jeanne_verbruggenZeefdruk_jeanne_verbruggenTijdens de cursus behandel ik de handtechnieken zoals het papieren sjabloon en snijfilm, de fotochemische technieken van de met emulsie ingestreken zeef. Een beeld in meerdere drukgangen uiteen rafelen oftewel een kleurscheiding maken en een beeld grafisch opbouwen. De ontstaansgeschiedenis en belangrijke kunstenaars. We werken met dekkende en transparante kleuren. Ook Photoshop komt aan bod. Het is mogelijk om op papier en textiel te drukken. Na de introductiecursus kunnen gevorderden zelfstandig werken, onder mijn deskundige begeleiding, aan een eigen project in oplage.

 

Werk cursisten
Marieke Noort 2014: Mlle Morille, Zeefdruk in een kleur op papier
Suzanne Klein Egelink: Leeuw
René van Halderen: Ode aan de Editors

jeanne_verbruggen_marieke_noort jeanne_verbruggen_suzannekleinegelink jeanneverbruggen

< terug naar cursus